top of page
Caută

Florile romanesti, în topul preferintelor

Dragilor, la fel ca în designul vestimentar sau cel arhitectural si florile au o moda a lor. În topul preferintelor se numara din ce în ce mai mult florile romanesti. Aranjamentele pe care le vedeti acum în aceasta încapere, în jurul meu, sunt facute exclusiv din mii de flori romanesti si sa stiti ca sunt crescute în Romania de producatori locali iar la nivel calitativ sunt la fel ca cele din import. Cea care a facut toate aceste minunatii este Alina Neacsa, unul dintre cei mai apreciati specialisti in materie de aranjamente flori si nu singura, o sa o las pe ea sa ne povesteasca mai multe despre ajutorul pe care l-a primit si florile romanesti.

- Alina, bine te-am gasit.

- Bine ati venit.

- Cine a fost ajutorul tau astazi?

- Am avut un ajutor de nadejde, invitatul meu special Timo Bolte, este un florist care locuieste la Londra, care este super recunoscut si în acest moment este unul dintre cei mai buni floristi din lume. A avut de-a face cu vedete pentru ca a lucrat în domeniul hotelier si a avut contact cu foarte multe vedete, precum Nicole Kidman sau Tom Cruise ...

- Tom Cruise, Elton John, Robin Wiliams....

- Exact. Exact, si firesc, cerintele la acel nivel sunt mari iar el întotdeauna a putut satisface pe toata lumea la nivel superior. L-am invitat aici pentru ca am vrut sa-i prezint calitatea florilor romanesti. Vorbim despre flori romanesti si ma bucur ca pot arata...

-I-au placut?

-I-au placut, absolut.

- A avut si o preferata?

- A avut-o pe aceasta pentru ca este lishiantus sau eustoma daca vreti si aceasta... Da. A spus ca nu a vazut niciodata o floare atat de frumoasa. Este întradevar spectaculoasa si foarte frumoasa, ca si culoare este una dintre cele mai cautate pentru ca mireselor le plac florile roz, bogate, diafane.

- Diafane, delicate...

- Exact. Da. Da.

- Spune-mi te rog, de ce ai ales sa lucrezi cu flori romanesti ?

- Buna întrebare. Am optat pentru florile romanesti anul acesta, pentru ca, desi contrar asteptarilor, mi se pare ca au crescut ca nivel de calitate, în sensul în care au ajuns la nivelul sau au depasit nivelul florilor din import. Lucru foarte important. Pana anul acesta, n-as fi mizat, n-as fi pariat pe florile romanesti, însa am vazut o crestere fabuloasa la nivel de calitate a florilor, plus ca le creste viata în aranjamentele florale. De ce? Atunci cand aducem o floare din import, ea sta pe drum 2-3 zile, prin urmare ea deja este un pic îmbatranita. Lucrand cu o floare autohtona, ea este taiata si lucrata imediat. Atunci le crestem viata, cu 2, 3, 4, 5 zile în plus de trai al florii, lucru care mi se pare foarte important. Daca vorbim de businesul cu flori, sa traiasca mai multe zile înseamna un castig în plus pentru floristul care lucreaza cu floarea respectiva. Este un mare, mare beneficiu si ma bucur atat de mult ca în sfarsit Romania reuseste sa se ridice la nivelul...

- As vrea, daca ne poate ajuta colegul meu, as vrea sa va mai arat ceva, un aranjamente flori romanesti. Spune-mi te rog, sunt cerute? OK. Voi lucrati dar sunt... Uite si aici mai avem un aranjament absolut superb. Sunt cerute florile romanesti de catre mirese sau în diferite ocazii ?

- Da. Au început sa ceara. Ne întreaba pe noi pentru ca noi dam tonul trendurilor, sa spun asa. Daca eu spun ca floarea asta este exceptionala, ei ma vor crede ca este exceptionala, pentru ca eu nu am nici un motiv sa mint si de cate ori promovez ceva oamenii cumpara si încearca. Îmi doresc ca piata asta a florilor si piata asta a noastra sa creasca. Îmi doresc sa fim recunoscuti si la nivel international ca si producatori de flori de calitate, de foarte buna calitate si îti spun sincer ca aceste soiuri pe care le am astazi aici, ma refer la eustoma, ma refer la trandafiri, ma refer la dalia, am niste dalii spectaculoase, daca le puteti filma, sunt aici, sus, aproape de candelabrul acesta. Soiul se cheama cafe latte.

- Ce frumos se îmbina acest mix de flori.

- Da. Cromatic am ales niste flori cu o textura apropiata, în cromatica apropiata si în general am mers pe flori diafane cerute la nunti pentru ca miresele au pretentii, în general vin cu poze de pe pinterest, „vreau sa arate asa”. OK. Hai sa îti propun o floare spectaculoasa pe care o poti folosi atat în buchete, cat si în aranjamentele din sala, cat si în alte buchete pe care le oferi...

- Deci din Romania.

- De aici din Romania. Deci din Romania. Sigur. Sigur.

- Au nevoie cei care vin la voi de sugestii?

- Da.

- si voi sunteti cei care puteti încuraja productia locala, florile romanesti. Pentru ca îmi spuneai, stateam un pic de vorba cu Alina si îmi spunea ca noi importam foarte multe flori înca, nu am ajuns în stadiul în care sa si exportam.

- înca nu, dar cred ca în urmatorul an se întampla si treaba aceasta. Din pacate, minusul tarii noastre, în momentul acesta, este faptul ca nu reusim sa avem o disponibilitate a soiurilor pe durata întregului an. Exista perioade moarte, în care nu avem încotro, trebuie sa importam. Daca o mireasa vrea cu precadere soiul asta noi trebuie sa-l importam. Nu-l avem fizic.

- Si eu am vrut liliac si nu am gasit si a trebuit sa folosesc, iata, o floare din comert. Depindem de sezon.

- Sigur, sigur.

- Se cere o anumita floare în functie de sezon?

- Se cere. Se cer flori romanesti cu precadere în anumite sezoane, pentru ca sunt flori care se gasesc si flori care nu se gasesc absolut deloc în anumite sezoane.

- Ca de exemplu?

- Ca de exemplu floarea soarelui. Floarea soarelui nu o gasesti în martie. Floarea soarelui e o floare de vara. Sau nu gasesti spice de grau decat uscate, evident primavara. Asta e o floare de vara, ce vedeti acum aici. Eustoma sau lihsiantus cum este stiuta popular, e o floare de vara. în Romania o gasim în perioada iunie- octombrie, cu mici pauze, pentru ca exista posturi în care noi, ca si nationalitate, nu facem aranjamente florale, tinem post, stiti, nu avem voie.

- Teoretic. Teoretic.

- Si atunci, producatorii, gandindu-se la busines strict, au spus, n-are sens sa mai plantam flori în perioada aceea pentru ca exista o pierdere daca ele ar creste si noi ar trebui sa le recoltam, n-am avea cui sa le vindem. Si atunci prefera sa faca o pauza. Ei, în pauzele acelea, exista si persoane care vor sa faca evenimente si atunci noi trebuie sa importam. Ei, aici noi nu ne-am dezvoltat, înca nu suntem la nivelul la care ar trebui.

- Dar putem sa ajungem.

- Putem sa ajungem. Absolut.

- Noi, cei care solicitam aranjamente florale si voi, care ne ajutati cu sugestii si iata cum se face echipa la final.

- Da. Echipa.

- îmi spuneai putin mai devreme de texturi, de culori, de flori. Florile ne însotesc în cele mai importante momente ale vietii noastre. Vreau sa te întreb, în functie de flori si culori, sau poate forma aranjamentului ce mesaje transmitem.

- Cand oferi buchete flori....

- De exmplu, spune-mi, un aranjament de genul acesta ce mesaj transmite?

- Esti diafana, esti eleganta, esti feminina. Daca în loc de culoarea asta ai folosi un fel de bordeaux, esti un pic mai sobra, esti un pic mai serioasa, esti un pic mai busines like. Prin flori spunem foarte multe lucruri sau transmitem foarte multe mesaje. De exempu, spui te iubesc oferind un aranjament floral. Conteaza si culoarea. îmi place foarte mult sa lucrez cu flori parfumate mie personal, pentru ca florile miros si atunci cand oferi o floare care miroase, ai o senzatie, deci transmiti subconstient un mesaj omului caruia îi oferi buchetul. Exista flori pentru situatii mai putin fericite si atunci ele trebuie sa aiba o anumita ...

- Adaptam.

- Exact.

- Exact cum spuneam. Florile ne cam însotesc în toate etapele vietii, chiar si în aceea.

- Exact. Si în aceea. Poti gresi sau poti combina gresit anumite flori si poti transmite un mesaj gresit daca nu esti bine informat vis-a-vis sau daca floristul de la care cumperi buchetul respectiv nu te întreaba pentru ce oferi acest buchet. Mie mi se pare foarte importanta treaba asta. Florile trebuie sa se potriveasca ca si cromatica si ca si textura perfect, pentru evenimentul la care le oferi sau pentru care ai nevoie sau pentru care le soliciti.

- Practic trebuie sa te împrietenesti cu floristul.

- Absolut. Absolut.

- Sa-i spui exact tot ce se întampla.

- Pentru ca doar el, daca este bine informat îti poate oferi cea mai buna varianta calitate, pret si mesaj. Sa vina la pachet si sa ofere cea mai buna emotie. Daca ai fi o mireasa care ar fi cu un tipic simplu, gen, nu stiu, o mireasa care s-ar potrivi cu stilul lui Megan, printesa, si as veni si ti-as face un buchet cu floarea soarelui, rustic, as strica tot. Te-as strica pe tine ca mireasa, nu, poti sa gresesti foarte mult daca nu stii ce sa faci cu florile si atunci rolul nostru este sa le promovam pe cele mai bune si cele din Romania, iata, cum le vedeti aici au o calitate exceptionala, sa le potrivim corect ca si cromatica si textura si sa oferim exact mesajul pe care dorim sa ni-l spunem.

- Spune-mi ce soiuri sunt cele mai cerute de catre doamne, diferite evenimente, nu stiu, avem si botezuri si nunti dar efectiv cand vrei sa faci o bucurie cuiva într-o zi fara nici un motiv anume.

- Am constatat de-a lungul celor 15 ani de cariera ca oamenii, în general, prefera florile colorate. Nu ma întreba de ce. Cand vad culori, oamenii sunt fericiti by default si atunci prefera culorile.

- La dau o stare buna.

- Da, exact. 99 la suta din oamenii obisnuiti care nu au de-a face tot timpul cu aranjamentele florale, singurele flori pe care le cunosc ar fi trandafirii, pentru ca sunt cei mai comuni. Rolul nostru este sa le aratam ca exista mai multe posibilitati decat simplii trandafiri si atunci cand vin la mine le propun o gama întreaga de flori romanesti. De exemplu, gerbera. Am descoperit anul acesta un producator de gerbera fabulos. As spune ca este peste tot ce am importat eu acum din Olanda. La fel, producatorul de lisianthus, este ca si calitate peste tot ce am adus din Olanda, lucru care mi se pare absolut fabulos. Bravo lor, îi felicit pe aceasta cale. Eu ma bucur.

- Trebuie încurajati.

- Absolut. Trebuie încurajati si oamenii trebuie sa afle de ei.

- De voi.

- Absolut.

- îti multumesc.

- Si eu va multumesc.

- îti multumesc foarte mult. Noi am fi putut vorbi despre flori, doua fete cand se întalnesc ce sa vorbeasca...

- La nesfarsit.

- Mai ales o specialista si o iubitoare de flori. Putem vorbi la nesfarsit, îti multumesc tare, tare mult si sa stii ca arata exact ca într-un basm aceasta încapere. Stiu ca mai ai de lucru. Am sa te las sa te întorci. Dragilor, ele par delicate si fragile dar atunci cand ne aflam în prezenta lor, prin simplul fapt ca suntem langa ele, ne transmit niste emotii incredibile si ne dau o stare de bine de parca ar avea super puteri. Da. Ele, florile, au super puteri pentru ca ne pot împaca, ne pot aduce mai aproape, pot transmite mesaje si prin simpla lor prezenta poti transforma o casa în acasa. V-am mai spus ca au puteri fantastice. Pe curand.

Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page