top of page
Caută

Semnificatia florilor de primavara



A sosit primavara si odata cu ea, speranta tuturor la un an mai bun.

Primavara a simbolizat intotdeauna intoarcerea la viata, dezmortirea naturii, bucuria de a lua-o de la inceput si lista poate continua.

Tot primavara, natura ne rasfata cu unele din cele mai fragile si mai parfumate flori: ghiocei, zambile, narcise, lalele, bujori, margaritare, anemone, liliac, frezii sau ranunculus.

Florile sunt simbol al fericirii si iubirii in zilele noastre, insa stiati ca nu a fost mereu asa?

Inca din antichitate au fost stabilite diferite semnificatii pentru flori, dar o dezvoltare deosebita a fost descoperita in perioada de glorie a Imperiului Otoman. La curtea sultanilor de la Istanbul (vechiul Constantinopol) si la curtile inaltilor dregatori, se foloseau diverse aranjamente florale in gradinile palatelor, tocmai pentru a semnaliza pozitia pe scara ierarhica a proprietarilor. Lalelele ajunsera la o mare pretuire si aprecire printre inaltii dregatori ai Semilunei.

Inspirati de Imperiul Otoman, englezii au preluat ideea si mai cu seama in Epoca Victoriana (1837-1901) au dezvoltat limbajul florilor sau floriografia.

Pe timpul domniei Reginei Victoria, florile au capatat o importanta aparte. In acele vremuri, oamenii nu puteau sa rosteasca tot ceea ce gandeau. Riscul de a fi inchis pentru ceea ce spui era mult prea mare si astfel a luat amploare floriografia. Se tiparisera chiar si dictionare cu ajutorul carora puteai descifra mesajul primit intr-un buchete flori, ba chiar puteai compune cu ajutorul lor un mesaj pe care doreai sa il transmiti.

Mesajele puteau fi despre iubire insa la fel de bine puteau fi mesaje de amemintare. De exemplu, daca gaseai la usa casei o floare de leandru sau de Rhododendron (plante care sunt otravitoare) trebuia sa fii precaut, cineva tocmai ti-a trimis un mesaj de amenintare.

Tot in simbolistica florilor din acele vremuri, lalele galbene reprezentau o iubire fara sperante, ranunculus - radiezi de incantare, anemone - uitare sau asteptari de boala, liliacul- amintiri, lalelele reprezentau faima, margaritarul- intoarcerea la fericire, bujorul- pudoare.

Revenind in zilele noastre, primavara aduce cu ea si cateva sarbatori importante ale poporului nostru: Dragobetele- 24 Februarie, ziua Martisorului-1 martie, ziua Femeii- 8 martie.

Cele mai populare flori care se ofera cu ocazia acestor sarbatori sunt: zambilele, freziile si lalele.

Personal, mie imi plac foarte mult narcisele sau combinatii de flori de primavara, frumos asezate intr-un buchet.

Trebuie sa recunoastem faptul ca florile sunt un terapeut natural extrem de bun. Nu mi s-a intamplat niciodata sa ofer cuiva un buchet de flori si acesta sa nu fie primit cu o adevara bucurie.

M-as bucura sa oferim fara o ocazie speciala, sa le oferim pur si simplu din dorinta de a face cuiva ziua mai buna!


Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page