top of page

Media

     Piata de cursuri pentru floristi depaseste valoarea de 1 milion de lei în 2018, impulsionata de avansul utilizarii retelelor de socializare în România si de aparitia unor noi tipuri de cursuri

București, 04 decembrie 2018. 

 

   Alina Neacșa, Flori cu Fitze Academy

Valoarea pieței de cursuri de design și aranjamente florale din România depășește 1 milion de lei în acest an, potrivit unui studiu realizat de compania de training Flori cu Fitze Academy, pe baza datelor financiare proprii, a celor raportate de către firmele de profil și a estimărilor. Comparativ cu 2017, piața cursurilor de pentru floriști va crește cu peste 20%, păstrându-și tendința crescătoaredin ultimii patru ani.

Alina Neacsa.jpg

Cursuri specializate vs. cursuri generale

Piața cursurilor de design floral este disputată, în România, de două tipuri principale de jucători. Pe de-o parte sunt firmele de training și cursuri ce acoperă mai multe domenii generale de activitate, cum ar fi bucătărie, cosmetică, dans, actori, vânzări etc., ce au în ofertă și cursuri de aranjamente florale. Pe de altă parte, au apărut și în România firme specializate în domeniul cursurilor și work-shop-urilor de aranjamente florale, ce oferă doar aceste tipuri de cursuri. În general, companiile cu ofertă diversificată de cursuri se adresează începătorilor din domeniu, pe când companiile specializate și-au construit cursuri și pentru cei avansați în domeniul floral.

    ”Cele mai solicitate cursuri de design floral sunt, de mai mulți ani la rând, cele pentru începători și pentru clienți de nivel mediu. Este un flux constant de persoane care își doresc să înceapă un business part-time sau full-time în domeniu și de aceea participă la curs. Fie că sunt pasionați de domeniul floral sau nu, acești participanți vin la cursuri și sunt interesați de toate aspectele construirii unei afaceri în domeniu, inclusiv logistică, vânzări sau contabilitate. O parte din acești participanți reușesc să-și construiască o afacere în domeniul floral, dar sunt mulți care renunță atunci când descoperă cât este de lucru în realitate. Potrivit estimărilor noastre, peste 70% din locurile disponibile la cursurile de design floral sunt pentru începători, 20% de nivel mediu și sub 10% pentru avansați.”- Alina Neacșa, CEO, Flori cu Fitze Academy

 

     Cele mai populare tipuri de cursuri în România

Principalele tipuri de cursuri de design floral disponibile în România sunt cele de tip ”open” - deschis, în care organizatorii anunță cu mai multe săptămâni înainte data cursului, iar participanții se înscriu atrași de tematica evenimentului și de notorietatea trainer-ului. Ocazional, sunt organizate și cursuri de tip 1:1, la care participă doar un trainer și un cursant. Costurile acestui tip de training-uri sunt foarte mari pentru cursant, întrucât el trebuie să plătească întreaga logistică. În ultimii ani au început să fie organizate cursuri online, la care trainer-ul este filmat atunci când lucrează. Fiind un domeniu în care participanții la training au nevoie sa lucreze aplicat cu materialele, popularitatea cursurilor online rămâne redusa. Sporadic, se organizează cursuri corporate în cadrul firmelor care doresc să le ofere angajaților accesul la cursuri de design floral. Deocamdată, aceste cursuri rămân la un nivel redus și nu au o pondere semnificativă la valoarea pieței.

Prețul mediu al unui curs de floristică pentru începători este de 800 - 1.000 de lei, tva inclus. Pentru avansați, prețul mediu al unui curs este de 3.500 de lei.

”Un nou concept de cursuri pentru floriști devine tot mai popular în România, cel de Master Class. Aceste cursuri sunt organizate doar o dată pe an în România, cu un volum foarte mare de flori folosite. Participanții au astfel ocazia de a lucra cu aranjamente florale specifice unor evenimente de mari dimensiuni, pe care să le folosească în realizarea unor portofolii personale spectaculoase. Primele două cursuri Master Class organizate în România s-au desfășurat cu toate locurile rezervate cu câteva luni înainte.”- Alina Neacșa, CEO, Flori cu Fitze Academy

 

    Creștere de 20% în acest an

În acest an, piața cursurilor pentru floriști va crește cu peste 20% față de valoarea înregistrată în anul 2017, păstrându-și ritmul de creștere din ultimii patru ani. Este vorba de o piață recent creată în România, în perioada 2010-2012, când au apărut primele cursuri constante în acest domeniu.

”Din lipsa tot mai acută de personal calificat disponibil, florăriile trimit angajații la cursuri de pregătire în domeniul floral. Ceea ce se întâmplă după finalizarea acestor cursuri este că o parte din absolvenți decid să înceapă un business pe cont propriu. Ne așteptăm ca în anii următori să continue acest trend al deschiderii de noi florării în număr mare.”- Alina Neacșa, CEO, Flori cu Fitze Academy

 

Masterclass editia II - 2018
ROYAL WEDDING DESIGN

Cost: 750 euros

domeniul aranjamentelor florale de lux a organizat o campanie sociala de distributie

- Plane ticket - Bucharest - Nice - Bucharest (small hand luggage, 10 kg)

- Transportation throughout the stay

- Accommodation in a Provencal villa, 2 people each / room

- Villa transfer;

- Walking in the center of NicePrima regula in florarie este clara: nu lasa niciodata florile sa se iroseasca, in special dupa un mare eveniment. Daruieste-le, mai ales celor care nu si le permit.”– astfel a gandit Alina Neacsa, tanara organizatoare de cursuri si evenimente florale de lux, atunci cand a pus la cale cea mai ampla campanie de donatii flori catre bolnavi si batrani. Peste 10.000 de flori din cele 15.000 folosite la cursul Masterclass Flori cu Fitze Academy au luat calea mai multor spitale, centre de batrani si biserici din Bucuresti. Impreuna cu o echipa de voluntari, Alina Neacsa a realizat aranjamente din florile utilizate la curs, pe care apoi le-a distribuit catre bolnavi, batrani si lacasuri sfinte cu ocazia Sfintei Marii intr-o foarte spectaculoasa actiune sociala, desfasurara contra-cronometru. Aranjamentele au fost livrate de catre o echipa de voluntari, impreuna cu Alina Neacsa, ei folosind in total opt masini: cinci ale voluntarilor si trei masini ale societatii Flori cu Fitze Academy.

- Shopping for breakfast

- Villa transfer 

          _cc781905-5cde-3194 Visit Antibes

Am fost primiti cu multa bucurie in toate locurile in care am oferit aranjamente din cele 10.000 de flori. Aceiasi bucurie am simtit-o si noi daruind florile. Dupa cursul de sambata si duminica, am avut nevoie de o zi pentru a realiza mici aranjamente florale din multitudinea de flori. Apoi, am plecat la drum catre Maternitatea Giulesti, Spitalul Universitar si catre centrul de ingrijire a batranilor “Centrul Rezidential pentru Seniori Sfantul Nicolae”. In aranjamentele florale daruite am folosit si trandafiri din soiurile ”Garden Roses” si ‘’David Austin’’, recunoscuti in intreaga lume pentru mirosul spectaculos si persistent. Acesti trandafiri sunt utilizati la nuntile in stil englezesc, fiind folositi inclusiv  la nunta dintre Meghan si Harry.”- Alina Neacsa, creatoarea brandului Flori cu Fitze si master trainer Masterclass.

We can add other touristic objectives along the way within the available time limit.

Not included in the price: 

Meals throughout the stay;

Flori-cu-Fitze.jpg
Masterclass editia I - 2017

Included in the cost:  Desi la inceput ideea unui astfel de concept parea imposibila intr-o Romanie in care nimeni nu vazuse asa ceva iata ca pe 24 si 25 iunie 2017 in premiera absoluta in tara a avut loc primul Masterclass Flori cu Fitze Academy, un eveniment dedicat exclusiv floristilor care viza sa ii initieze pe acestia in tainele evenimentelor luxoase.
         Mii de flori, cea mai frumoasa sala de evenimente din tara, 20 de floriste entuziaste si un trainer cu vise marete, pe scurt -Primul Masterclass facut vreodata in Romania la acest nivel.

Depending on the plane ticket, the price may change.


            De Valentine’ s Day, Alina Neacsa s-a gandit sa le dea o mana de ajutor organizand un mini targ cu cadouri deosebite ajutandu-i pe acestia sa isi construiasca propriul buchet.
           Ce poate fi mai romantic decat sa ii oferi iubitei tale un aranjament floral facut cu mana ta ❤️
           Alina s-a simtit in largul ei explicandu-le tinerilor indragostiti cum sa aleaga florile si cum sa le aseze intr-un buchet nonconformist iar tinerii la randul lor s-au lasat condusi in tainele designului floral considerand experienta ca fiind unica si extrem se utila.

bottom of page